La història fa especial qualsevol indret i Cal Degollat si una cosa té, és història.La taverna, el bar o el restaurant, generació rere generació, ha format part de la vida del poble. Així com la nostra localitat, Cal Degollat s’ha transformat i remodelat, però sempre ha mantingut un mateix esperit.    

La història de Cal Degollat es remunta a finals del s. XIX quan en Francisco Butiñach Vilanova, amb 20 anys, va arribar a Llagostera des de Cervià. Ferrer d’ofici, va obrir en el mateix local on ara s’ubica el restaurant una petita ferretería. Allà es forjaven les ferradures  dels cavalls i es treballaven les eines del camp. La familiaritat i la bona entesa amb els nous veïns van fer que poc a poc es convertís en un local de reunió.
Aleshores la ferretería estava dividida en dues parts, en una hi havia el taller i al costat hi havia un petit racó on es guardaven les bótes amb alguns del vins que ell mateix elaborava. Aixi doncs, i de mica en mica, acabant la feina o inventant algun pretext, esdevingué un costum l’anar a prendre un got de vi a cal ferrer o a cal “degüello”.
La clientela eren els tapers de les fàbriques de Llagostera i la gent que treballava a bosc i venia al poble un cop cada setmana perque necesitava arreglar alguna eina. Mes tard quan en francsco va contraure matrimoni amb Francisca Lloveras Riera es van començar a servir algunes tapes, com ara la típica pota i tripa, que encara avui es cuina amb la mateixa recepta. Fruit d’aquest matrimoni, vàren nèixer cinc fills, però va ser en Modest el que continuar portant el negoci familiar juntament amb la seva muller Consol Tubert Roca, filla de Llagostera.
L’estructura del local en aquella època ( principis del segle XX ) no es va modificar i en Modest va continuar amb les tradicions del seu pare, però moltes vegades ja eren els mateixos clients que demanaven a la mestressa de la casa que els cuinés altres plats, inclús portaven la matèria primera: cargols, conills o tórtores que havien caçat .
Així doncs, el lloc ocupat en un principi per la ferretería, esdevingué el menjador, mentre que l’altre costat del local es va mantenir igual.
Però la història només acaba de començar. En Modest i la Consol vàren tenir tres fills. En Miquel ( el grand els fills), va ser qui s’encarregà de conservar el negoci familiar com a tercera generació i consolidar el local taverna-menjador
I va iniciar la restauració.En Miquel es va casar amb l’Enriqueta Plaja Gotarra ( filla de Can Negoci de la Bruguera Alta), qui porta per primera vegada la cuina del restaurant de Cal Degollat ( anys 50).Durant aquest temps  el petit menjador i la barra- bodega, es van convertir en una sola estança., on hi havia una barra engalanada per les bótes de vi acompanyada d’una taula llarga on s’asseien els clients, tots junts com una gran familia. Mes tard, l’únic fill del matrimoni, en Francesc ( en Xicu )Butiñach Plaja i la seva esposa Pilar Hospital Llinás ( de Can Roc de Llagostera), van agafar la direcció del local. Ells van ser els qui van patir el canvi social més gran. L’arribada del turisme a finals dels seixanta i principis dels setenta, va crear la necesitats de més espai més ampli i una cuina més ben preparada. Per últim en Xavier, el fill gran del matrimoni, va aceptar la responsabilitat de portar l’establiment. És la cinquena generació i fins el moment l’última. Casat amb l’Esther Codina Antonell, junts porten el bar restaurant ,tenen dues filles bessones ( l’Anna i la Núria) de 19 anys, però en principi no sembla que cap d’elles vulgui seguir amb la tradició de la cuina.
Cal Degollat ha compartit molts canvis propis del porcés de modernització del nostre pais. En aquest moment un dels pitjors és la crisi actual que estem palpant, esperem que en un temps sigui una anècdota més per explicar.

Telf.: +34 972 83 11 25

Segueixe'ns a ...